

Expositie Noord-Koreaanse schilderijen in de Grote Kerk van Goes
Van zaterdag 12 augustus tot en met woensdag 6 september waren in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes meer dan vijftig schilderijen uit Noord-Korea te zien, gemaakt in de periode 1960 – 2000 door professionele Noord-Koreaanse schilders. Alle stukken waren gemaakt in opdracht van de staat en oorspronkelijk bedoeld voor binnenlands gebruik in openbare gebouwen en hotels. Propaganda verpakt als kunst, waarmee de expositie meteen een niet mis te verstaan politiek gekleurd karakter had.
Uniek venster op gesloten land
Kunst in Noord-Korea is niet vrijblijvend en staat altijd ten dienste staat van de Leider, die baat heeft bij een geïdealiseerd beeld van Noord-Korea. Het regime gebruikt deze knap geschilderde socialistisch-realistische kunst om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden. Essentieel is de verheerlijking van het systeem in afbeeldingen met als onderwerp het gezin, landbouw en industrie, oorlog en confrontatie, met vijanden als de VS en Japan. De bezoeker kreeg aan de hand van deze werken een unieke inkijk in het gesloten Noord-Korea.
Voor het eerst te zien
Alle tentoongestelde schilderijen kwamen uit de collectie van verzamelaar Ronald de Groen. De Groen begon aanvankelijk samen met de Willem van der Bijl te verzamelen in Noord-Korea. Van der Bijl, postzegelhandelaar, had een officieel kantoor in Pyongyang, waardoor hij daar legaal zaken kon doen. Eind jaren '90 vroeg De Groen aan Van der Bijl om schilderijen voor hem mee te nemen. Via een Noord-Koreaanse tussenpersoon is een collectie bijeen gebracht die zo'n 3.500 werken omvat. Al eerder - in 2015 - was er in het Drents Museum in Assen een keuze uit de Noord-Koreaanse schilderijen van Ronald de Groen te zien. Voor de expositie in Goes werden ook werken geselecteerd die niet in Assen hingen.