Europa Filmfestival Goes

Van vrijdag 18 november t/m zaterdag 26 november vindt in de DaVinci bioscoop Goes en in Filmtheater ‘t Beest het Europa Filmfestival Goesplaats. Het festival is een onderdeel van het Goes-Europajaar. In negen dagen zijn 25 films te zien die zich – natuurlijk – afspelen in één van de vijftig Europese landen. Het gaat hierbij om een mix van klassiekers en recente films.

amelie

STEDENTRIP

Een rode draad in het festival is een stedentrip langs hoofdsteden als Wenen, Rome, Amsterdam, Berlijn,Parijs en Londen. Zoveel is duidelijk: wie in deze week vaker komt kijken, heeft na acht dagen heel wat van ons werelddeel gezien. Verder is gekozen voor een aantal meer persoonlijke films, zoals de prachtige ‘BEFORE’ trilogie van regisseur Richard Linklater en geengageerde films, zoals ALCARRAS en GAGARINE.

START FESTIVAL

De feestelijke opening van het Goese festival is de heerlijke feelgood film FISHERMAN’S FRIENDS: ONE AND ALL, op vrijdag 18 november in DaVinci bioscoop Goes met na afloop in de foyer vrolijke muziek van de Balcony Players die met ons een muzikale reis maken van Ierland, via de Balkan naar Griekenland.

before midnightg

ITALIAANSE DAG

Een bijzonder programmaonderdeel is de Italiaanse dag op zaterdag 19 november. Dan wordt de zes uur durende, sprankelende Italiaanse familiekroniek LA MEGLIO GIOVENTÙ van Marco

Tullio Giordana uit 2003 gedraaid. In één van de pauzes wordt een Italiaanse maaltijd geserveerd, bereid door de in Goes gevestigde Trattoria La Barca.

 

LEZINGEN

Tijdens het festival zijn drie lezingen. Filmwetenschapper Rudi de Boer gaat op zaterdag 19 november in op de vraag: Kun je eigenlijk wel spreken van dé Europese film? Ruslandkenner Laura Starink vertelt op woensdag 23 november over haar reis door Oekraïne, waar ze de oorlog voor haar ogen zag uitbreken. Filmprogrammamaker Gerlinda Heywegen verzorgt op zaterdag 26 november een inleiding over de totstandkoming van de ‘Before’ trilogie. Aansluitend zijn de drie films te zien van deze misschien wel beste romantische filmtrilogie die ooit is gemaakt.

AFSLUITING MET MUZIEK

Met als voorproefje op vrijdagavond 25 november het Noors-Nederlandse Mat Eilerstentrio sluiten we het festival op zaterdag 26 november – na de drie delen van de ‘Before’ trilogie van regisseur Richard Linklater – ook weer af met muziek. De muzikale reis, bij de opening op 18 november begonnen door de Balcony Players, wordt op deze laatste avond voortgezet door This Is Lovsky, die zijn Bosnische roots vermengt met new wave. Balkan Beats alias DJ Robert Soko, neemt vervolgens de finale voor zijn rekening.

meglio

KAARTVERKOOP

De toegangsprijs voor de openingsfilm Fisherman’s Friends: One and All, inclusief afsluitend concert, op vrijdag 18 november is € 15,00.

Het Italiaanse arrangement op zaterdag 19 november – lezing , diner en La Meglio Gioventù in vier delen – kost € 40,00.

De tickets voor de overige films kosten € 9,00. De tickets zijn, afhankelijk van waar de film draait, online te koop via www.tbeest.nl  of via www.bioscoopgoes.nl én op de dag zelf aan de kassa.

Voor de inhoud van de films, zie https://www.goes-europa.nl/programma/europa-filmfestival-goes