Januari 2017 - Chinees Nieuwjaar: Opening van het Goes-Aziëjaar

Op 28 januari 2017 was het Chinees Nieuwjaar. Het was een perfecte dag om het themajaar Goes-Azië officieel in te luiden. In plaats van de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente begin januari, nodigde het college van burgemeester en wethouders iedereen uit voor de officiële start van themajaar Goes-Azië. U bent hiervoor van harte welkom in Theater de Mythe. Tijdens deze avond krijgt u een gevarieerd voorproefje te zien van wat het themajaar in petto heeft.

U bent hiervoor van harte welkom in theater de Mythe. Er werd om 8 voor 8 buiten begonnen met een lion dance. Nee, dit is geen drukfout. Het getal 8 staat voor voorspoed.  Tijdens deze avond nemen we u mee in een reis door Azië met muziek, theater en Aziatische lekkernijen.

Het Chinees nieuwjaar is anders dan dat van ons. Op 28 januari 2017 werd het jaar van de aap afgesloten en start het jaar van de haan. De datum van het Chinees nieuwjaar wordt door de maankalender bepaald. De tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december is de datum van het Chinees Nieuwjaar. In totaal zijn er twaalf dieren die elkaar ieder jaar afwisselen. Niet alleen de acrobatische leeuwendans en de draken horen bij het Chinese Nieuwjaar. Het allerbelangrijkste is eten met familie. De kleur rood en het getal 8 zijn heel belangrijk. Op deuren kalenders en cadeauboxen zie je rode vlakken met daarin het Chinese karakter voor voorspoed. En dan is er natuurlijk het Chinese vuurwerk om het kwaad en ongeluk weg te jagen. Alle reden om er op 28 januari 2017 een knallend feest van maken. De haan staat trouwens bekend om zijn organisatievermogen. Dat kwam dus wel goed met het Aziëjaar.