September 2017 - Lezing: Noord-Korea ontrafeld

De schilderijen in de tentoonstelling Gelukkig in Noord-Korea boden een beeld van een ideale samenleving zoals die letterlijk aan de Noord-Koreanen wordt voorgeschilderd. Wat vertellen deze schilderijen ons over die Noord-Koreaanse samenleving? Welke symboliek kunnen we herkennen in de schilderijen? Kunnen we een kijkje krijgen achter de façades?

In haar lezing nam Leonieke de bezoeker mee langs de geschiedenis van Noord-Korea. Die geschiedenis is heel belangrijk geweest in de vorming van de Noord-Koreaanse identiteit. En die Noord-Koreaanse identiteit die straalt van alle schilderijen in de tentoonstelling af.

Voor buitenstaanders zoals wij is het vaak nog knap lastig om te kunnen interpreteren wat de schilder heeft bedoeld, want je kunt er wel van op aan dat er altijd een bedoeling achter zit. T.

Leonieke Glasbergen is eigenaar Your Planet, een reisorganisatie, gespecialiseerd in onder meer Noord-Korea. Als reisbegeleider reisde zij veelvuldig door dit uitzonderlijke land. Daarnaast zet Leonieke zich in voor culturele uitwisseling tussen Noord-Korea en Nederland. Dankzij de directe contacten met Noord-Koreanen heeft ze een unieke inkijk gekregen in de Noord-Koreaanse samenleving.