Vorige themajaren

Het is niet de eerste keer dat er een themajaar in Goes wordt georganiseerd rondom een continent. Het jaar 2009 stond in het teken van Afrika, in 2013 namen we de banden met Latijns-Amerika onder de loep en in 2017 werd Azië uitgebreid uitgelicht en verkend.

 

In 2009 hadden we het Afrikajaar met tientallen activiteiten die erop waren gericht om alle inwoners van Goes op de één of andere manier kennis te laten maken met Afrika. Hoogtepunt van dat jaar was het buitenspektakel Ubuntu ‘ik ben omdat wij zijn’.  In datzelfde jaar is de gemeente Goes samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met een afvalinzamelingproject in de Oegandese gemeente Kamuli  gestart. .  

Maar er gebeurde veel meer in het Afrikajaar. Zo ontving Goes de Millenniumbokaal voor meest inspirerende Millennium Gemeente van Nederland 2009  en waren we samen met de Groningen de eerste Nederlandse fairtrade gemeenten.

In 2013 werd het thema Goes Latijns-Amerika. De aanpak was vergelijkbaar met die in het Afrikajaar: de banden met de landen in het werelddeel Latijns-Amerika onder de loep nemen door het organiseren van activiteiten. Ook in dat jaar is was er aandacht voor de fairtrade gemeente campagne, wat in 2017 weer het geval zal zijn. De binnenstad was in 2013 versierd met kleurige lampionnen. Daarnaast werd er een uitgebreid lespakket gemaakt voor de basisscholen, met als grote prijs het opnemen van een eigengemaakte rap in een muziekstudio. Het openluchtspektakel Kausay Pacha in het bos in Goes-Zuid ligt bij velen nog vers in het geheugen. 

In een themajaar gebeurt er een hoop. Bent u ook nieuwsgierig naar het programma van het Goes-Europa jaar in 2022? Houd dan deze website in de gaten.