Uit welke landen bestaat het werelddeel Europa?

Het continent Europa bestaat uit 55 landen, waarvan er 27 lid zijn van de Europese Unie. Van de Europese landen zijn er 26 onderdeel van het Schengengebied en 23 landen gebruiken de Euro als betaalmiddel. Dit en meer is in het schema Europa uitgewerkt. 

Klik hier: Schema Europa

Europa wordt begrensd door de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan. Europa telt ongeveer 742 miljoen inwoners: circa 11% van de totale wereldbevolking. Daarmee is het wat bevolking betreft het op drie na grootste continent (na achtereenvolgens Azië, Amerika en Afrika).

De ontwikkeling van de Europese cultuur heeft is grotendeels te danken aan invloeden van andere culturen, vooral uit het Midden-Oosten en Azië alsook uit voormalige koloniale gebieden elders in de wereld. Toch heeft de Europese cultuur over de jaren zeker ook een eigen kenmerkende culturele identiteit ontwikkeld.

De basis van deze cultuur wordt onder andere gevormd door een gemeenschappelijke culturele en religieuze erfenis afkomstig van de Grieks-Romeinse tijd, het christendom, de Renaissance, het 16e-eeuwse Humanisme, het politieke en wetenschappelijke denken van de Verlichting en de Franse Revolutie.

Ook wordt Europa gekenmerkt door een rijke en dynamische materiële cultuur en de bloei van muziek, beeldhouw- en schilderkunst. In alle Europese landen bestaat een leerplicht. Europa telt vele hogescholen, universiteiten, archieven en musea. Dit alles maakt Europa tot een interessant en gevarieerd werelddeel.

Europa kan in onderstaande regio's, met elk een eigen identiteit, geschiedenis en cultuur, worden ingedeeld.

 

Sucevița Monastery Roemenie

Balkan

45.611358083786, 21.633272893089

De regio Balkan bestaat uit de volgende tien landen; Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Kosovo, Kroatië, Noord-Macedonië, Moldavië, Montenegro, Roemenië, en Servië.

Bulgarije, Kroatië en Roemenië zijn lid van de Europese Unie. De Balkan maakt geen deel uit van het Schengengebied. 

De Balkan heeft een rijke en onrustige geschiedenis. Daarnaast is er de prachtige natuur, pittoreske dorpen en indrukwekkende kloosters, kastelen en sporen van een eeuwenlange Turkse overheersing. Er zijn uiteenlopende landschappen, zoals heuvels, bergachtige gebieden en de prachtige Adriatische kust.

 

Trakai Eiland Litouwen

Baltische staten

57.011767308319, 24.372132256014

De regio Baltische staten bestaat uit de volgende drie landen; Estland, Letland en Litouwen.

Alle drie de landen zijn lid van de Europese Unie en onderdeel van het Schengengebied.

Het zijn drie fascinerende landen met een lange kustlijn, middeleeuwse stadjes en veel natuurgebieden. Estland heeft historische, culturele en taalkundige banden met Finland. In Letland en Litouwen worden oude Indo-Europese talen gesproken. Het hele gebied heeft eeuwenlang onder Russische overheersing geleefd. 

Atomium Brussel

Benelux

50.827842798584, 5.8701324462891

De regio Benelux bestaat uit de volgende drie landen; België, Luxemburg en Nederland.

Alle drie de landen zijn lid van de Europese Unie en onderdeel van het Schengengebied.

Het zijn kleine, grotendeels vlakke landen. Nederland staat bekend om zijn klompen, kaas, tulpen en windmolens, en om zijn vrijzinnige gedachtegoed en schilders. België is een meertalig land met prachtige historische steden, dat samen met het eveneens meertalige Luxemburg een deel van de Ardennen omvat.

Big Ben Londen

Britse Eilanden

54.645579042804, -5.2279573559593

De regio Britse Eilanden bestaat uit de volgende vier gebieden; Guernsey, Ierland, Jersey, Man,en het Verenigd Koninkrijk.

Alleen Ierland is lid van de Europese Unie, geen van de landen zijn onderdeel van het Schengengebied.

Het Verenigd Koninkrijk omvat Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland en is een divers land met een fascinerende geschiedenis en een cultuur die invloedrijk is in de hele wereld. Ierland heeft een glooiend landschap met karakteristieke dorpen, tradities en folklore. Guernsey, Jersey en het eiland Man zijn eilanden die direct onder de Britse Kroon vallen; ze zijn klein, afgelegen en richten zich vooral op het toerisme en financiële dienstverlening.

Wawel Kasteel Polen

Centraal-Europa

51.712921660887, 14.772491455078

De regio Centraal-Europa bestaat uit de volgende negen landen; Duitsland, Hongarije, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland.

Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië zijn lid van de Europese Unie. Alle landen uit deze regio zijn onderdeel van het Schengengebied.

Centraal-Europa is de regio waar de Germaanse cultuur overgaat in de Slavische cultuur. Samen vormen deze landen een overgangsgebied tussen oost en west. Er zijn ontelbare historische stadjes, kastelen, meren, rivieren, bossen en bergachtige gebieden te vinden, waaronder de Europese middengebergten. De Alpen vormen de zuidgrens van deze regio.

Lavendelveld Frankrijk

Frankrijk en Monaco

49.043741875183, 2.3836869644577

De regio bestaat uit Frankrijk en Monaco.

Frankrijk is lid van de Europese Unie en onderdeel van het Schengengebied.

Frankrijk is wereldwijd de meest bezochte toeristische bestemming. Parijs, de Côte d'Azur, de Atlantische kust, de Franse Alpen, de Loirevallei, Bretagne, Normandië en de Provence zijn de bekende trekpleisters. Het land staat ook bekend om zijn keuken (inclusief wijn en kaas), geschiedenis, cultuur, architectuur, mode en design. Monaco is het kleinste land ter wereld met een kustlijn en ook een van de dichtbevolkte landen ter wereld.

Pena Paleis portugal

Iberisch Schiereiland

38.739624025886, -5.8081878417253

De regio Iberisch Schiereiland bestaat uit de volgende vier landen; Andorra, Gibraltar, Portugal en Spanje.

Portugal en Spanje zijn lid van de Europese Unie en onderdeel van het Schengengebied.

Spanje en Portugal zijn sinds de jaren zestig een ware magneet voor mensen die graag van de zon genieten op het strand, met name aan de Algarve en de Spaanse costa's (de kusten langs de Middellandse Zee). Er zijn ook minder toeristische gebieden in deze regio, waaronder het woestijnlandschap in Centraal-Spanje, de wijnbestemming La Rioja en het Groene Spanje in het noorden.

Italische Kust

Italiaans Schiereiland

42.154620313033, 14.244090606681

De regio Italiaans Schiereiland bestaat uit de volgende vier landen; Italië, Malta, San Marino en Vaticaanstad. 

Italië en Malta zijn onderdeel van de Europese Unie en het Schengengebied.

Rome, Florence, Venetië en Pisa staan op het lijstje van veel reizigers. Enkele mooie plattelandsgebieden zijn Toscane en Sicilië. Ook modestad Milaan is een populaire bestemming.

Azerbeidzjan

Kaukasus

41.322852115156, 48.427241185174

De regio Kaukasus bestaat uit de volgende drie landen; Armenië, Azerbeidzjan en Georgië.

Geen van de landen zijn lid van de Europese Unie of onderdeel van het Schengengebied.

Het is een bergachtige regio tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee, welke de grens vormt tussen Europa en Azië. De Kaukasus is een warme en vriendelijke regio, maar ook een plaats met veel conflicten. Het biedt zeer diverse landschappen en een rijke cultuur van oude kerken, kathedralen en kloosters, maar ook minaretten en moskeeën. Populaire steden in de (zuidelijke) Kaukasus zijn Tbilisi, Bakoe en Batoemi. Ongerepte natuur tref je in de regio's Svaneti, Kazbegi, Dilijan en Quba.

Acropolis Griekenland

Oost Middellandse Zee

35.828113076322, 27.930679321289

De regio Oost Middellandse Zee bestaat uit de volgende drie landen; Cyprus, Griekenland en Turkije.

Cyprus en Griekenland zijn onderdeel van de Europese Unie en Griekenland is ook onderdeel van het Schengengebied.

Griekenland wordt gezien als de bakermat van de Europese culturen. Het heeft honderden eilanden met voor ieder wat wils. Ook Turkije heeft een rijke cultuur en geschiedenis, en is het grootste islamitische land van Europa. Toch delen beide landen een groot deel van hun cultuur; zo liggen de historische Griekse regio's Lycië en Ionië met talrijke ruïnesteden aan de Turkse westkust. Bovendien hebben beide landen de meeste zonuren van Europa, waardoor ze bijna het hele jaar door populaire bestemmingen zijn. Cyprus is het drie na grootste eiland in het Middellandse Zee gebied. Het land biedt een rijke mix van zowel strand als cultuur en is daarom een aantrekkelijke bestemming voor toeristen.

Rusland

Oost-Europa

54.352350563808, 35.938811623342

De regio Oost-Europa bestaat uit de volgende drie landen; Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland.

Geen van de landen zijn lid van de Europese Unie of onderdeel van het Schengenbied.

Rusland is een enorm land met grote, lege vlakten dat zich in oostelijke richting uitstrekt tot aan de Pacifische Oceaan. Oekraïne is een divers land dat veel te bieden heeft, van de stranden aan de Zwarte Zee tot de steden Odessa, Lviv en Kiev. Ten noorden van Oekraïne ligt Wit-Rusland, een land als geen ander op het Europese continent. Moldavië behoorde tot 1945 tot Roemenië en sluit er cultureel gezien bij aan; het kan technisch gezien dus ook als Balkanland worden beschouwd. Het van Moldavië afgescheiden, internationaal niet-erkende land Transnistrië en Wit-Rusland zijn de laatste communistische regimes in het Europa van de eenentwintigste eeuw.

Stockholm Zweden

Scandinavië

61.514009030661, 19.831285239742

De regio Scandinavië bestaat uit de volgende vijf landen; Denemarken, Finland, Noorwegen, IJsland en Zweden.

Denemarken, Finland en Zweden zijn lid van de Europese Unie. Alle vijf de landen zijn onderdeel van het Schengengebied.

De Scandinavische landen hebben een unieke rijkdom aan natuurschoon. Noorwegen heeft een spectaculair landschap van fjorden aan de kust, terwijl IJsland prachtige vulkanen en geisers te bieden heeft. De vlakten van Denemarken en Zweden en de duizenden meren van Finland zijn dan ook niet voor niets toeristische trekpleisters. Finland heeft een taal die niet verwant is aan die van de andere Scandinavische landen, maar aan die van de Esten en de Oegrische volkeren in het noorden van Rusland. Finland heeft echter een Zweedstalige minderheid en laat hier mee zien dat het al vele eeuwen Scandinavische en andere Europese invloeden ondergaat