Europa Filmfestival Goes

Van vrijdag 18 november t/m zaterdag 26 november vindt in de DaVinci bioscoop Goes en in Filmtheater ‘t Beest het Europa Filmfestival Goes plaats. Het festival is een onderdeel van het Goes-Europajaar. In negen dagen zijn 25 films te zien die zich – natuurlijk – afspelen in één van de vijftig Europese landen. Het gaat hierbij om een mix van klassiekers en recente films.

Korte inhoud van alle films in het Goes-Europa filmfestival (op datum van vertonen)

Vrijdag 18 november

Fisherman’s Friends: One and All (Meg Leonard en Nick Moorcroft 2022), bioscoop Goes, vrijdag 18 november, 20.00 uur

Een shantykoor uit Port Isaac in Cornwall stond in 2019 met traditionele zeemansliederen onverwacht in de hitlijsten. Inmiddels hebben de mannen talloze optredens achter de rug en gaat hun debuutalbum 'No Hopers, Jokers and Rogues' rap over de toonbank. Maar hoe om te gaan met de verleidingen en valkuilen van het succes, om maar te zwijgen van romantische verwikkelingen? En dan is er nog dat aanstaande optreden op het popfestival Glastonbury, waar de heren zich staande moeten zien te houden tegenover wereldberoemde acts als Beyoncé.

Zaterdag 19 november

La Meglio Gioventù: (Marco Tullio Giordana, 2003) (plus inleiding), bioscoop Goes, zaterdag 19 november, 13.30 uur

De sprankelende Italiaanse familiekroniek La meglio gioventù (‘De beste jeugd’) omspant veertig jaar geschiedenis van Italië. Na zes uur voelt de kijker zich deel van de Romeinse familie Caratia. De film spitst zich toe op de twee zonen Nicola en Matteo die dezelfde dromen, lectuur en vriendschappen delen. Beiden zijn in 1966 een jaar of twintig. Nicola is student medicijnen, Matteo studeert Italiaanse literatuur. En dan ontmoeten ze Giorgia, een jong meisje dat lijdt aan psychische stoornissen, waardoor hun leven een andere wending krijgt. Nicola beslist psychiater te worden, Matteo, die altijd met anderen en vooral zichzelf overhoop ligt, geeft zijn studie op en wordt politieman.

NB: Filmwetenschapper Rudi de Boer gaat in zijn lezing op zaterdag 19 november om 13.30 uur in op de vraag: Kun je eigenlijk wel spreken van dé Europese film? Hierbij gaat hij ook in op de film La Meglio Gioventù.

Zondag 20 november

Ania (Michal Bandurski, Krystian Kuczkowski, 2022 ) (Pools gesproken, Engels ondertiteld) bioscoop Goes, zondag 20 november, 16.00 uur

Documentaire over de in 2014 overleden actrice Ania Przybylska. In haar lange carriere speelde ze rollen als moeder, partner, vriendin, actrice en model. In de film horen we haar aanstekelijke lach en vertelt ze wat succes, schoonheid en de zin van het leven voor haar betekende. De familie vertelt hoe ze buiten de camera was. Collega's vertellen over haar werk op de set en haar professionele carrière, terwijl vrienden vertellen hoe ze hen verraste en hoe ze haar herinneren.

Gagarine: (Fanny Liatard en Jérémy Trouilh, 2020), bioscoop Goes, zondag 20 november, 15.30 uur

De zestienjarige Youri groeit op in de wijk Gagarine, de enorme rode bakstenen woonwijk in Ivry-sur-Seine. aan de buitenste rand van Parijs. Zijn grote droom is om ruimtevaarder te worden. Wanneer hij hoort dat Gagarine met de sloop wordt bedreigd, besluit Youri in verzet te komen. Samen met zijn vrienden Diana, Houssam en andere bewoners  probeert hij de sloop tegen te houden en daarmee zijn ‘ruimteschip’ te redden.

Coco (Lee Unkric, 2017) (animatiefilm 9 +), bioscoop Goes, zondag 20 november, 16.00 uur

Coco gaat over Miguel, een twaalfjarige jongen die niets liever wil dan muzikant worden, maar zijn familie is hier faliekant tegen. Op de feestdag Dia de Muertos (de dag van de doden) komt Miguel op mysterieuze wijze terecht in het dodenrijk. Hij moet een manier vinden om terug in het land van de levenden te komen, voordat de feestdag afgelopen is en hij niet meer terug kan. Tijdens zijn reis door het dodenrijk komt hij Hector tegen, die langzaam wordt vergeten in het land van de levenden en daardoor definitief aan het verdwijnen is. Hector vraagt aan Miguel hem te helpen in ruil voor zijn begeleiding in het dodenrijk. Coco bevat de perfecte mix van verhaal, humor en drama. Er is genoeg te genieten voor zowel kinderen als volwassenen.

My Thoughts Are Silent (Antonio Lukich, 2019) bioscoop Goes, zondag 20 november, 19.00 uur

My Thoughts Are Silent is een 'dramedy' over een zoon (Vadim) en zijn moeder (Galia) tijdens een roadtrip naar Transkarpatië. Een Canadees bedrijf heeft hem uitgenodigd om daar de geluiden van Oekraïense dieren op te nemen. De locaties in de film – inclusief vervallen huizen en oude auto's – zijn volledig authentiek, alsof ze dertig jaar geleden zijn gefilmd. Vadim vervult zijn opdracht met enthousiasme en creativiteit, met zijn moeder als permanente stoorzender.  Een lokkertje voor Vadim is een speciale bonus als hij de unieke paringsroep van de ongrijpbare, misschien zelfs uitgestorven Rakhiv-wilde eend kan opvangen. Als hij daarin slaagt, kan hij misschien het "ongemakkelijke Oekraïne" verwisselen voor het "aantrekkelijke Canada". Tijdens het Odessa International Film Festival kreeg Antonio Lukich de FIPRESCI Award voor Beste Oekraïense Film.

Maandag 21 november

Fabian Oder Der Gang Der Hunde (Dominik Graf, 2021), Filmtheater 't Beest, maandag 21 november, 13.30 uur

Berlijn in de jaren '20. De jonge Jakob Fabian werkt overdag op een reclameafdeling en leeft  's nachts op straat. Met onafscheidelijke sigaret hangt hij in bars, bordelen en cabaretclubs. Dan beleeft hij een romance met Cornelia, een rechtenstudente die misschien liever, met de juiste connecties, filmster wil worden. Terwijl haar acteercarrière een vliegende start krijgt, worstelt hij met zijn toekomstperspectieven. In het straatbeeld zien we swastika’s verschijnen, als donkere wolk van de toekomst. Naar de roman Fabian (1931) van Erich Kästner, in het Nederlands vertaald met als titel: Naar de haaien.

Ich Bin Dein Mensch (Maria Schrader, 2021), bioscoop Goes, maandag 21 november, 20.00 uur

De wetenschapper Alma werkt bij het vooraanstaande Pergamon Museum in Berlijn. Om in aanmerking te komen voor extra onderzoeksbudget, wordt ze overgehaald om deel te nemen aan een bijzondere studie: ze moet drie weken lang samenwonen met een levensechte robot. die is aangepast is aan haar karakter en noden. En zo zit Alma plotseling met Tom in huis. Als partner, want de robot is ontworpen voor eenzame alleenstaanden. De rationele Alma, die na een stukgelopen affaire met een collega even genoeg heeft van mannen, geeft Tom aanvankelijk een plek in haar bezemkast. Tegelijk is ze gefascineerd door zijn onstuitbare dienstbaarheid. Tegen wil en dank begint ze zich aan hem te hechten. Het indrukwekkende Ich bin dein Mensch vernieuwt zowel  het 'robotgenre' als de romantische film.

Dinsdag 22 november

My Beautiful Launderette: (Stephen Frears, 1985), Filmtheater 't Beest, dinsdag 22 november, 13.30 uur

Stephen Frears' bijtende aanklacht tegen de tegenstellingen tussen arm en rijk, links en rechts, zwart en wit is actueler dan ooit.  De film vertelt het verhaal van de rijke Paki Omar en de kansarme Brit Johnny die samen een wasserette beginnen.  Johnny is een buitenstaander, blank maar zowel blanke als Aziatische Londenaren accepteren hem niet helemaal. Intussen zijn er om hen heen allerlei raciale, politieke en ideologische spanningen merkbaar. En een relatie.

Naked (Mike Leigh, 1993), Filmtheater 't Beest, dinsdag 22 november, 20.00 uur

Johnny is de ultieme antiheld van de jaren negentig; koud, cynisch en immoreel, maar op andere momenten liefdevol en gepassioneerd. Hij is uit Manchester gekomen om een vroegere vriendin, Louise, op te zoeken. Een doel heeft hij verder niet. Na korte tijd ontvlucht Johnny het huis omdat hij het benauwd krijgt van Sophie, de huisgenote van Louise. In de straten van Londen spreekt hij mensen aan om zich aan ze op te dringen zonder dat ze dat merken. Mannen valt hij lastig met weldoordachte filosofische uiteenzettingen, vrouwen valt hij seksueel lastig of ontvlucht hij na ze voor zich ingenomen te hebben. De regisseur en Thewlis, de hoofdpersoon, kregen een Gouden Palm in Cannes.

Woensdag 23 november

Maidan (Sergey Loznitsa, 2014), Filmtheater 't Beest, woensdag 23 november, 13.30 uur

Maidan is het centrale plein in Kiev, de hoofdstad van de Oekraïne. Vanaf november 2013 komen hier burgers van alle leeftijden en godsdiensten samen om te protesteren tegen het regiem van president Yanukovych, die in maart 2014 werd gedwongen om af te treden. Van november tot maart heeft regisseur Loznitsa de gebeurtenissen op het Maidan plein gefilmd. Hij concentreert zich op de solidariteit, de passie, het doorzettingsvermogen en de hoop van de demonstranten. Ruim honderd van hen hebben aan het einde van de film het leven gelaten.

Donbass (Sergey Loznitsa, 2018) (plus inleiding), Filmtheater 't Beest, woensdag 23 november, 19.00 uur

De mensheid in dertien hoofdstukken, zo zou je Donbass misschien kunnen omschrijven. Dertien korte verhalen die zich anno 2014 afspelen in het oosten van Oekraïne. Het is er oorlog. Criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen bevechten elkaar op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake? En daartussen zit de bevolking. Vaak als slachtoffer van de strijd die boven hun hoofden wordt uitgevochten, terwijl ze in donkere vochtige kelders schuilen voor het geweld. Regisseur Sergei Loznitsa toont ons met gitzwarte humor een maatschappij in verval.

NB: Voorafgaand aan de film, om 19.00 uur, vertelt Ruslandkenner en voormalig NRC correspondent in Rusland,  Laura Starink over haar reis door Oekraïne, waar ze de oorlog voor haar ogen zag uitbreken.

Quo Vadis, Aida? (Jasmila Zbanic, 2020), bioscoop Goes, woensdag 23 november, 20.00 uur

Aida werkt in Srebrenica als tolk op de Nederlandse VN-basis. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. De film won de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter.

Donderdag 24 november

Niemand In De Stad (Michiel van Erp, 2018), bioscoop Goes, donderdag 24 november, 15.00 uur

Niemand in de stad, de verfilming van de gelijknamige roman van Philip Huff, gaat op het eerste gezicht over het studentenleven, specifiek dat van een aantal corpsballen die, zoals dat heet, de tijd van hun leven meemaken. Zuipen, kotsen, meisjes versieren. Maar uiteindelijk draait de film om volwassenwording en vormen vader-zoonrelaties het hart van het ontroerende Niemand in de stad. De uitstekende acteurs maken Niemand in de stad tot een film die irriteert, steekt, raakt en ontroert.

Narcosis (Martijn de Jong, 2022), bioscoop Goes, donderdag 24 november, 20.00 uur

Een hecht gezin raakt volledig ontwricht, wanneer de vader tijdens een professionele duik niet meer bovenkomt. Geen begrafenis, geen afscheid, alleen een huis vol herinneringen. Gebukt onder het ondraaglijke verlies, ontwijkt Merel (Thekla Reuten) alles rond de dood van haar man. Haar jonge kinderen gaan hierdoor zelf op zoek naar antwoorden, waardoor het gezin uiteindelijk hard tot stilstand komt. Merel moet het verlies op haar eigen unieke manier onder ogen zien te komen, om daarna met haar kinderen aan een nieuw leven te kunnen beginnen.

Tori Et Lokita (Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne, 2022), Filmtheater 't Beest, donderdag 24 november, 20.00 uur

De tieners Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) besloten, ieder afzonderlijk, vanuit een Afrikaans land naar Europa te gaan om de armoede te ontvluchten. In België worden ze met de harde realiteit van het vluchtelingenleven geconfronteerd. Wanneer ze elkaar ontmoeten, groeit er een hechte vriendschap. De regisseurs werden voor TORI ET LOKITA op het Filmfestival van Cannes bekroond met de speciale prijs voor de 75e editie van het festival.

Vrijdag 25 november

The Worst Person In The World (Joachim Trier, 2021), Filmtheater 't Beest, vrijdag 25 november, 13.30 uur

Julie loopt tegen de dertig en heeft het gevoel dat haar leven stilstaat. Hoewel haar relatie met de oudere, succesvolle striptekenaar Aksel stabiel is, vraagt Julie zich af of dit alles is wat het leven haar te bieden heeft. Als ze de jongere en knappe Eivind ontmoet, gooit ze het over een andere boeg, in de hoop antwoorden te vinden over de liefde, haar carrière en het leven. De Volkskrant: 'De film begint als een geestig portret van een fladderende millennial die niet kan kiezen, maar is uiteindelijk een zoektocht naar de scharnierpunten van het bestaan. Want welke momenten zijn nu echt beslissend? Kom je daar achteraf pas achter, of valt het te voorzien?'

Alcarràs (Carla Simón, 2022), bioscoop Goes, vrijdag 25 november, 15.00 uur

Een grote boerenfamilie staat het nodige onheil te wachten. De familie komt elke zomer naar Alcarràs om de perzikoogst binnen te halen. Dit jaar kan echter hun laatste zijn, want de landeigenaar wil de bomen kappen en het land vol zetten met zonnepanelen.  De regisseur plaatst in Alcarràs het zinnelijke, rauwe boerenleven tegenover industrie en zakelijkheid. En ze weet waar ze het over heeft, want als kind bracht ze haar vakanties door in de buurt van het Catalaanse dorpje Alcarràs, waar haar opa precies zo’n perzikboomgaard had. De film werd in Berlijn bekroond met de Gouden Beer.

The Most Beautiful Boy In The World (Kristina Lindström, 2021), Filmtheater 't Beest, vrijdag 25 november, 19.30 uur

'De mooiste jongen ter wereld’, zo werd hij in 1971 genoemd. Bij de première van Death in Venice kwam filmmaker Luchino Visconti met een omschrijving die zijn jonge acteur nog lang zou achtervolgen. En inderdaad, in matrozenpakje op het Venetiaanse strand is de jongen een onvergetelijke verschijning. De faam gaf een bizarre wending aan een leven dat voorbestemd leek voor tragiek. In Visconti’s entourage kwam de tiener met honingkleurige manen terecht in gay nachtclubs, met drank en pilletjes. Aan de hand van archiefmateriaal creëren de Zweedse filmmakers een intense biopic van een ‘wandelende trofee’, die via de gretige blikken van anderen lijkt te hebben geleefd. Nu, als zestiger met lang grijs haar, oogt hij nog even eenzaam en stuurloos. (uit Trouw)

Las Bestias (Rodrigo Sorogoyen, 2022), bioscoop Goes, vrijdag 25 november, 20.00 uur

Antoine en zijn vrouw Olga runnen een biologische boerderij in een dorp in Galicië, de noordwestelijke regio van Spanje. Hoewel het Franse echtpaar haar best doet te integreren in de gemeenschap, blijft de plaatselijke bevolking hen zien als indringers. Hun verzet tegen een windmolenpark zet de verhoudingen op scherp, vooral met de broers Xan en Lorenzo, die het echtpaar maar al te graag willen wegjagen met hun pesterijen. Antoine en Olga houden echter voet bij stuk, waarna de situatie volledig uit de hand dreigt te lopen.

Zaterdag 26 november

Before Sunrise (Richard Linklater, 1995), Filmtheater 't Beest, zaterdag 26 november, 13.30 uur

Tijdens een treinreis door Oostenrijk ontmoeten twee jonge mensen elkaar. Zij is een Franse studente op weg naar Parijs, hij een Amerikaanse toerist die vanuit Wenen zal terugvliegen naar de Verenigde Staten. Ze besluiten samen uit te stappen en een nacht lang door Wenen te wandelen. Stapelverliefd zijn ze, maar tegen het ochtendgloren nemen ze afscheid, zonder adressen uit te wisselen.

NB: Filmprogrammamaker Gerlinda Heywegen geeft op zaterdag 26 november om 13.00 uur een inleiding over de totstandkoming van de ‘Before’ trilogie, 'misschien wel beste romantische filmtrilogie die ooit is gemaakt'.

Before Sunset (Richard Linklater, 2004), Filmtheater 't Beest, zaterdag 26 november, 15.45 uur

De Amerikaan Jesse en de Franse Celine brachten ooit een perfecte nacht met elkaar door in Wenen. Negen jaar later, komen ze elkaar weer tegen. Jesse heeft een boek over de ervaring geschreven. Hij treft Celine opnieuw bij een signeersessie in Parijs. In het kleine anderhalf uur die de twee hebben voor Jesse naar het vliegveld moet, praten de twee bij over wat er sindsdien in hun leven is gebeurd. Al snel blijkt hoe groot de impact van hun vorige ontmoeting het afgelopen decennium op hun leven is geweest. De film kan los van de vorige worden bekeken.

Before Midnight (Richard Linklater, 2013) (Richard Linklater, 2013), Filmtheater 't Beest, zaterdag 26 november, 19.00 uur

Het vervolg op Before Sunrise en Before Sunset. We ontmoeten Jesse en Celine negen jaar later tijdens een vakantie in zonnig Griekenland, maar met de liefde is het minder zonnig gesteld. Het is bijna twee decennia geleden dat ze elkaar voor het eerst ontmoetten in de trein naar Wenen. Voor de klok middernacht slaat, zal er een nieuwe episode in hun verhaal bijgeschreven zijn.

KAARTVERKOOP

De toegangsprijs voor de openingsfilm Fisherman’s Friends: One and All, inclusief afsluitend concert, op vrijdag 18 november is € 15,00.

Het Italiaanse arrangement op zaterdag 19 november – lezing , diner en La Meglio Gioventù in twee delen – kost € 40,00.

De tickets voor de overige films kosten € 9,00. De tickets zijn, afhankelijk van waar de film draait, online te koop via www.tbeest.nl  of via www.bioscoopgoes.nl én op de dag zelf aan de kassa.

Klik hier voor meer informatie over het filmfestival

Voor overige vragen kunt u mailen naar europa@goes.nl