Lezing: Maria Magdalena, een veelvoudige beeldvorming

Lezing: Maria Magdalena, een veelvoudige beeldvorming

Op maandag 18 juli houdt Frank G. Bosman in 't Beest een inleiding over Maria Magdalena. Daarin hij onder meer in op de beeldvorming die is ontstaan door de vermenging van de verhalen uit de bijbel met de latere legenden die over haar zijn overgeleverd. Die legenden vertellen over haar komst naar Europa, wat meteen de link is naar het Goes-Europajaar. Dát haar persoon zo tot de verbeelding spreekt, heeft door de eeuwen geleid tot totaal verschillende interpretaties op de vele schilderijen waarop ze staat afgebeeld. Vanaf het moment dat zij ook hoofdpersoon werd in speelfilms, fotografie en romans kwam daar nog een dimensie bij. Vandaag de dag lijkt Maria Magdalena voor iedereen iemand anders te zijn. Dit komt ook tot uitdrukking in de expositie van nieuwe schilderijen waarop haar persoon centraal staat, gemaakt door Zeeuwse schilders, die vanaf 16 juli is te zien in het stadhuis van Goes.

Frank G. Bosman verdiept zich al jarenlang in Maria Magdalena. Hij schreef over haar een intrigerend hoofdstuk in de catalogus van de grote Maria Magdalenatentoonstelling die in 2021 te zien was in het Catharijneconvent in Utrecht. In mei 2011 werd hij tijdens de eerste Nacht van de Theologie uitgeroepen tot Theoloog van het Jaar. Bosman is universitair docent aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg. Hij verschijnt geregeld in landelijke media als het gaat over religie, moderne cultuur en media en is een bekend katholiek blogger.

De lezing wordt gevolgd door een pauze waarna de film Mary Magdalene is te zien van regisseur Garth Davis (2018) met topacteurs Joaquin Phoenix (Jezus) en Patricia Rooney Mara (Maria Magdalena)